2019 Faaliyetlerini Kamuoyu İle Paylaştı

PAYLAŞ
KANAL28.TV - Kanal 28

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, 2019 yılı değerlendirme toplantısında basın mensupları ile bir araya geldi. Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’nın yıl içinde yaptığı faaliyetler, çalışmalar ve lobi etkinlikleri hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Çakırmelikoğlu, son dönemin tartışmalı konusu fındığın başkenti sözüne de son noktayı koydu. Giresun TSO Başkanı Çakırmelikoğlu, Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan müracaatın kabul gördüğünü ve  Giresun Ticaret ve Sanayi Odası olarak Fındığın Başkenti marka tescilini aldıklarını ifade etti.

Odanın eğitim faaliyetlerinden lobi çalışmalarına, işletmelere düşük faizli kredi kullanım kampanyalarından il sanayisinin gelişimine yönelik projeleri kapsayan basın toplantısında iş dünyasının bireysel ve kurumsal gelişimine önem verdiklerini ifade eden Başkan Çakırmelikoğlu sözlerini şöyle sürdürdü;

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası ile İzgören Akademi ortaklığında gerçekleştirilen “GTSO Akademi 2019” eğitimleri çerçevesinde,

Zaman Yönetimi Eğitimi,Duygusal Zeka Eğitimi,Kurumsal ve Sosyal Hayatla İletişim,Çatışma,Yönetimi Eğitimi,İş Analizi ve Görev Tanımları Eğitimi,Müzakere ve İkna Becerileri Eğitimi,Destek Teşvikleri İçin Proje Yönetimi Eğitimi,Gelişim Odaklı Eğitimi,Öfke ve Stres Kontrolü Eğitimi ,Beden Dili Eğitimi,Kendi Hayatının Lideri Ol Eğitimi,Moderasyon Teknikleri Eğitimi,Dijital Dönüşüm Eğitimi, Kurumsal Başarı İçin Gelişim Odaklılık Eğitimleri düzenlendi.

İşletmelere yönelik devlet destekleri etkinlikleri kapsamında,

Dijital Dönüşüm, E-Ticaret ve E-İhracat Bilgilendirme Semineri,KOSGEB, KOBİGEL KOBİ Destek Programı,İhracatta Devlet Destekleri,Kadına Yönelik Şiddet İle Mücadele,KOBİ’lere Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası,6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa Uyum Seminerleri düzenlendi.

Giresun’un tanıtımı için katılım sağlanan fuar ve tanıtım günleri etkinlikleri için,

EMITT 2019 Turizm ve Seyahat Fuarı,Dubai Arabian Travel Turizm Fuarı,İzmir Giresun Tanıtım Günleri,10. Yöresel Ürünler (YÖREX) Fuarı,Yenikapı Giresun Tanıtım Günlerine sektör temsilcileri ile katılım sağlandı.

 

Giresun’un ticari ve sanayisinin gelişimine dönük yürütülen proje çalışmalarında ise,

Giresun sanayisinin gelişimine katkı sağlayacak olan Bulancak Organize Sanayi Bölgesi içinde 10 dönüm arazide kurulması kararlaştırılan Giresun Üniversitesi ile ortak yürütülen Giresun Teknoloji Merkezi projesi yatırımı,

Ticaret Bakanlığı destekli 4 milyon TL bütçesi olan HİSER projesinde, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı otel, tur operatörü ve restoran işletmecisi 29 turizmci sektör gelişimine fayda sağlayacak çalışmada yer almaktadr,

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ortaklığında yürütülen KOBİ’lere Yönelik Alternatif Fon Kaynakları ve Finansal Okuryazarlık Projesi,

Giresun ilinin doğu bölgesinde ihtisas/karma şeklinde 3. Organize Sanayi Bölgesi Kurulması İçin Yer ve Sektör Fizibilite Proje çalışması devam etmektedir.

 Bölgenin kalkınması ve sektörlerin gelişimine yönelik lobi çalışmaları kapsamında,

2019 yılında Ordu-Giresun havalimanından uçuş sayılarının (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Kıbrıs ve Almanya v.b.) artırılması için Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları başkanlığında Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ile görüşüldü ve ardından bölge milletvekilleri ve ilgili bakanlıklar nazarında  Ordu Ticaret ve Sanayi Odası ile Giresun Ticaret ve Sanayi Odası olarak lobi çalışmaları aralıksız sürdürülmektedir.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası ile Mimarlar Odası tarafından gündeme getirilen ve devletimiz tarafından kabul gören, Giresun Güney Çevre Yolu Projesinin yatırıma dönüştürülmesi için ilgili kurumlar ve bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunuldu. Projenin 2020 yılında yatırım programına alınabilmesi için temaslar sürdürülmektedir.

Ayrıca Giresun-Dereli Yol Yatırımının bitirilmesi, Eğribel Tüneli yatırımının 2020 yılı sonunda faaliyete geçmesi, Dereli-Şebinkarahisar yol standartlarının iyileştirme projesinin yatırım programına alınması için 2019 yılı içinde ilgili bakanlıklar ile görüşmeler yapılmaktadır.

Samsun’dan Sarp’a kadar projelendirilmesi istenen demiryolu yatırımının takibi, Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu demiryolu yatırımı süreçleri Giresun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ilgili bakanlıklar ve il milletvekilleri nezdinde lobi çalışmaları ile gündemde tutulmaktadır.

Giresun Limanının çevre kirliliği ve insan sağlığına uygun işletilmesine dönük lobi faaliyetleri sürdürülmektedir.

Devlet Destekleri İlçelerle Buluşuyor 2019 etkinliği çerçevesinde,

İŞKUR, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, KOSGEB, Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, SGK, Ticaret İl Müdürlüğü, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Giresun Üniversitesi, TARSİM uzman ve kurum yetkililerinin katıldığı Devlet Destekleri İlçelerle Buluşuyor 2019 etkinliği Eynesil, Güce, Yağlıdere, Doğankent, Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk ilçelerinde gerçekleştirildi. Her yıl geleneksel olarak yapılan Türkiye ’de ilk kez Giresun Ticaret ve Sanayi Odası organizasyonunda gerçekleştirilen etkinlikte işletmelere hibe ve finansal destek başlıkları anlatılırken, Oda üyeleri Başkan Hasan Çakırmelikoğlu himayesinde tek tek ziyaret edilmek suretiyle sorun ve talepleri dinlenmekte ve kayıt altına alınmaktadır. Görüşmeler sonucunda oluşturulan raporlar ise ilgili bakanlıklar ve kurumlar ile paylaşılmaktadır.

2019 yılında kurulan silinen işletme sayısı,

2019 yılı genelinde Ticaret Sicili’nde kurulan işletme sayısı 189, kapanan işletme sayısı ise 81 olarak tespit edilmiştir. Bu oran 2018 yılında kurulan 213 firmaya karşılık 93 işletme gözükmektedir.

İşletmelere yönelik Nefes Kredi uygulaması,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Kredi Garanti Fonu destekli KOBİ’lere yönelik programlanan % 09,90 yıllık faiz oranlı Nefes Kredisi uygulamasına Giresun Ticaret ve Sanayi Odası adına katkı sağlamak kaydıyla Giresun’da faaliyet yürüten işletmelere kredi imkanı sağlandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile düzenlenen protokol kapsamında Odamız tarafından yapılan K Belgesi ve Sayısal Takoğraf Kartı işlemleri,

Ticari kamyon ve kamyonetler için 2019 yılında düzenlenen K Belgesinde toplam 1179 işlem (araç ekleme sayısı 633, araç düşüm sayısı 317, yeni kayıt 55 ve süre uzatımı ise 174) gerçekleştirdi. 2018 yılının üçüncü ayından itibaren düzenlenmeye başlanan Sayısal Takoğraf Kartında da (dijital ehliyet) sürücü, şirket ve servis kartı başlıklarında toplam 2618 işlem gerçekleştirildi.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hizmeti verilen iş makinesi ruhsatında ise yıl içinde 109 işlem yapıldığı tespit edilmiştir.

İmalat sanayi kapasite raporu işlemleri,

2019 yılı içinde imalatçı firmalara yönelik düzenlenen kapasite raporu sayısı bugün itibarıyla 89 adettir. Giresun imalat kapasitesinin yüzdelik diliminde % 42,7 ile gıda ürünleri imalatı birinci sırada yer alırken, son dönemde gelişim gösteren tekstildeki oran yüzde 8,9 ve asansör aksamları ile konveyör ve makine imalatında ki oran ise 4,5’dir.

İhracat Destek Merkezi işlemleri,

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde oluşturulan İhracat Destek Merkezi vasıtasıyla 2019 yılı içinde ihracatta kullanılan Dolaşım Belgesi işlem sayısı 927’dir.İhracatımızda  Almanya, İtalya ve Hollanda ülkeleri öncelikli olmasına karşılık, son yıllarda Çin Halk Cumhuriyeti’de dış ticarette dikkat çekmektedir. Giresun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen belgeler kapsamın da Giresun’un 2019 yılı ihracat rakamı ise 128,5 milyon dolar olarak tespit edilmiştir.

Mesleki Yeterlilik Belge işlemleri,

2016 yılında başlayan Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavları 2019 yılında da sürdürülmektedir. Bu kapsamda yıl içinde Mesleki Yeterlilik Kurumu gözetiminde TOBB Meybem Mesleki Yeterlilik tarafından 2.El Kara Taşıtı Alım Satımı (galeri), Sorumlu Emlak Danışmanlığı, çelik kaynakçı, metal kesim operatörü, CNC programcısı, makine bakımcısı, köprülü vinç operatörü, inşaat işçiliği mesleklerinde çalışan 785 kişiye teorik ve performans olmak kaydıyla toplam 38 sınav gerçekleştirilmiştir.

Coğrafi İşaret Tescili çalışması,

İlimizin yöresel ürünlerinin marka tescili ve coğrafi işaret ile kayıt altına alınması adına da çalışmalar yürütülmektedir. Dolayısıyla Giresun Ticaret ve Sanayi Odası olarak Giresun Pidesi Coğrafi İşaret Tescili müracaatı, Türk Patent Enstitüsü’ne yapılmış ve süreç beklenmektedir. Giresun Çayı içinde coğrafi işaret tescili hazırlıkları devam etmektedir.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN