Orman Bölge Müdürlüğünce Fidan Dikme Töreni Düzenlendi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü 'FAO' tarafından 1971 yılında 21 Mart 'Dünya Ormancılık Günü' 21-26 Mart tarihleri arası da 'Orman Haftası' olarak kabul edilmiş olup 1975 yılından itibaren ülkemizde de kutlanmakta.

PAYLAŞ

Bu kapsamda 21 Mart Salı günü saat 11.00’de ilimiz Tirebolu ilçesi Kuşkayası mevkiinde yapımı devam eden Harşit 100. Yıl Savunması Orman Parkı içerisinde “Deprem Şehitleri Ormanı” fidan dikim töreni gerçekleştirildi.

Düzenlenen tören; Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından İmam Hatip Engin Narin tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti icra edilerek İl Müftüsü Ramazan Topcan tarafından Şehitlerimiz için dualar edildi. Akabinde Orman Bölge Müdürü İbrahim Ethem Gürsoy tarafından günün anlam ve önemini belirten açılış konuşması yer aldı.

Törende fidan dikimine katılanları selamlayarak bir konuşma yapan Vali Ünlü, “Baharın gelişini, doğanın uyanışını müjdeleyen bolluk ve bereketin simgesi Nevruz’un kutlandığı günde böyle bir etkinlikle sizlerle bir araya gelmenin bahtiyarlığı içerisindeyim. 21 Mart Nevruz Bayramı’nızı en içten dileklerimle kutluyorum.

Nevruz’un, geçmişten günümüze milli birlik ve beraberliğin güçlenmesi ve dayanışmanın sağlanmasında önemli bir yeri vardır. Millet olarak bu birliği ve dayanışmayı en güzel şekilde ortaya koyuyoruz.

Bunun en güzel ama en üzücü örneğini maalesef bu coğrafyanın gördüğü en büyük afetlerden biri olan 6 Şubat’ta yaşadığımız ve birçok ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinde görmüş olduk.

Öncelikle deprem felaketinde ebediyete irtihal eden tüm vatandaşlarımıza bir kez daha Yüce Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyor, yaralılarımıza acil şifalar temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında ağaç dikmenin önemine değinerek “Bizler, ‘Kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz.’ diyen Peygamberin ümmeti, ‘Ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim.’ diyen ecdadın torunlarıyız. İmkânı olan her vatandaşımızın bahçesini fidanla, tarlasını ağaçla, vatan topraklarını ormanla süslemesi bunun bir göstergesidir.” sözlerine yer verdi.

Vali Ünlü, fidan dikim etkinliğinin yapıldığı Harşit bölgesinin de önemine vurgu yaparak “Diktiğimiz fidanlarla oluşturacağımız Deprem Şehitleri Ormanı’nın burada yani Harşit’te olması benim için Giresun’umuz için çok anlamlı ve çok kıymetlidir.

Zira ‘Türkiye’nin 2. Çanakkalesi’ olarak adlandırabileceğimiz Harşit Savunması’nın yapıldığı bu bölgede, ecdadımız vatan toprağının savunulması için kanlarının son damlasına kadar birlik ve beraberlik içerisinde mücadele etmiş ve bu savunma ile milletimiz kahramanlıklarla dolu tarih sahnesinde bir kez daha yerini almıştır.

O gün vatanı için bir araya gelen ecdadın torunları olarak bizler de elim deprem sonrası bir araya gelerek yaralarımızı sardık ve şehitlerimizi anmak adına da buraya Deprem Şehitleri Ormanı’na fidanlarımızı dikiyoruz.” cümlelerini kullandı.

Vali Ünlü, konuşmasını “Bu duygu ve düşüncelerle; başta tüm afetlerde ve geçtiğimiz yıllarda meydana gelen orman yangınlarında Milletimizin yanında olan, canla başla mücadele eden kıymetli Ormancılarımıza ve Deprem Şehitleri Ormanı’nın oluşturulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Ülkemiz için canlarının seve seve feda eden Aziz Şehitlerimize ve yangınlarda ebediyete irtihal eden tüm ormancılarımıza Yüce Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum.” sözleriyle tamamladı.

Etkinlik kapsamında Orman görevlilerince katılımcılara fidan dikim tekniği ile ilgili gerekli bilgilerin verilmesinin ardından törene katılanlar tarafından fidanlar toprakla buluşturuldu. Akabinde üzerinde şehitlerimizin isimlerinin bulunduğu etiketler dikilen fidanların üzerine bağlandı.

1918 yılında Rus ordularıyla amansız bir mücadeleye girerek onların ilerleyişine mani olan ve Harşit Çayı’nın batısına geçmelerine izin vermeyen, adları bilinen 118 şehidimiz ile Giresun dağlarında yatan binlerce isimsiz kahraman şehitlerimizin anısını gelecek nesillere aktarmak için 65 bin m2 büyüklüğündeki mesire alanında yapımı devam eden Harşit 100. Yıl Savunması Orman Parkı projesinde yer alan; şehitlik, cami, müze, çeşme ve surların yanı sıra alan içerisinde bugün gercekleştirilen törenle birlikte 10 bin m2'lik bir alanda "Deprem Şehitleri Hatıra Ormanı" da yer alacak.

Düzenlenen fidan dikim töreniyle, depremde yıkıma uğrayan 11 ilimizi temsilen 11 fidan ile mavi servi, mazı, karayemiş fidanlarından oluşan 500 adet fidan toprakla buluşturuldu. Parkın bu günlere gelmesinde büyük emeği bulunan, Tirebolu Orman İşletme Müdür Yardımcısı iken Hatay iline tayin olan ve 6 Şubat 2023 tarihli depremde kızı Doğa Ezel ile birlikte hayatını kaybeden Hüseyin Uçarcı adına temsili olarak özel bir kabir ve temsili bir fidana da park içerisinde özel bir bölümde yer verildi.

Törene; Vali Enver Ünlü, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Selçuk Yıldırım, Vali Yardımcıları Mehmet Fikret Çavuş, Tirebolu Kaymakamı Muhammed Lütfi Kotan, İl Jandarma Komutanı J. Albay Özgür Özer, İl Emniyet Müdürü Recep Güzelyazıcı, Orman Bölge Müdürü İbrahim Ethem Gürsoy, daire amirleri, kamu kurum ve kuruluşları, siyasi parti yetkilileri, odalar ve borsalar, öğrenciler, izci grupları ve sivil toplum gönüllüleri ile vatandaşlar katıldı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN