Madde Bağımlılığıyla Mücadele Çalıştayı Gerçekleştirildi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığı Şehit Demet Sezen Konferans Salonu'nda 'Madde Bağımlılığıyla Mücadele Çalıştayı' düzenlendi.

PAYLAŞ

Programa ayrıca; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Bakan Yardımcıları, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ve Sahil Güvenlik Komutan Yardımcısı Tümamiral Cengiz Fitoz da katıldı.

Çalıştayda, katılımcılara seslenen Bakan Soylu, uyuşturucuya bağlı ölümlerin atılan kararlı adımlar sayesinde azaldığını ifade ederek, "Uyuşturucuya bağlı ölümler, dünyada önemli birtakım sonuçlar oluşturuyor. Oluşturduğu sonuçlar da çok net belli; Türkiye’de 2016'da 922, 2017'de 941 ölüm oldu. Bu 941 ölüm, aslında bizim için çok büyük bir alarm ziliydi. O zaman Türkiye, ciddi bir bonzai, captagon sağanağı altındaydı. Bu 941 ölümü, bugün 270'e düşürdük. 2022 yılı itibarıyla yüzde 8 civarında, hatta daha da altlarda gidiyoruz. İnanıyorum ki geçen yıldaki oranın altında kalacağız" şeklinde konuştu.

Yapılan başarılı operasyonların uyuşturucu rotasını kaydırdığını söyleyen Soylu, "Geçmiş yıllarda yakaladığımız eroin miktarı 6 ton civarında. Son üç senede üst üste yaptığımız 20-22 tonluk eroin yakalamaları sonucunda eroinin rotası Akdeniz’e doğru kaydı. Türkiye’nin ortaya koyduğu bu mücadele eroinin rotasını değiştirdi. Bunun yanında iki rota daha değişti. Bunlardan bir tanesi captagonun rotasının değişmesi; diğeri ise büyük bir bölümü Avrupa’da üretilen bonzainin rotasının değişmesi" dedi.

Bakan Süleyman Soylu, "62 ildeki atık sularda uyuşturucu analizi yapıyoruz. Bu sayede şehirlerde uyuşturucu kullanan insanların profillerini ve bunlardaki değişimi takip ederek tedbirler alıyoruz. Önümüzdeki zamanlarda halk eğitim merkezleri, veliler, öğrenciler ve öğretmenler dahil olmak üzere 25 milyon insana bilgilendirme faaliyetleri ile ulaşacağız" şeklinde konuştu.
 
İçişleri Bakanı Soylu; "Türkiye, uyuşturucuyla mücadelede büyük bir direnç ortaya koymaktadır. Elde ettiğimiz rakamlar bu direncin karşılığını da göstermektedir. Bu yıl 110 milyon kök kenevir yakalandı ve bunlar PKK terör örgütüne aitti. Örgütün, Avrupa’da net 2 milyar dolar uyuşturucu geliri var. Uyuşturucu ticaretinin önemli bir bölümü PKK terör örgütünün elinde.” dedi.
 
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da bağımlılıkla mücadelede son yıllarda önemli mesafeler alındığını vurguladı ve 2014 yılı kasım ayında düzenlenen “1. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası”nın önemli bir başlangıç olduğunu dile getirdi. Yanık, “Bakanlığımız bünyesindeki hizmetlerin büyük bir bölümü bağımlılıkla mücadeleyi kolaylaştıran ve güçlendiren hizmetlerdir.” dedi. 

Bakan Yanık, “Türkiye, kadından çocuğa, engelliden yaşlıya, toplumun bütün kesimlerine hak temelli ve kimseyi arkada bırakmayan sosyal hizmet yaklaşımıyla dünyada örnek gösterilecek bir konumdadır. Bakanlığımız da bu çerçeve ve kapsamda, tüm toplumu hedefleyen sosyal hizmetlere ve yardımlara ilişkin kapasite ve hizmetlerini iyileştirmeye, yeni hizmet modelleri ve alanları geliştirmeye, ortaya çıkacak yeni zorluklara ve risklere çözümler üretmeye devam etmektedir.” diye konuştu. 

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş ise “Uyuşturucu ile mücadele alanında uluslararası toplum tarafından kurulan pek çok öncü kuruluşun üyesi ve bu alanda imzalanan uluslararası anlaşmaların tarafı olan ülkemiz, mücadelesini tüm dünya çocuklarını kendi çocukları olarak gören bir anlayışla, çok yönlü olarak sürdürmektedir.” ifadesini kullandı. 

Aktaş, “Ulusal ve küresel boyutta sürdürdüğümüz bu mücadelede son yıllarda ‘Kökünü Kurutma Operasyonları’ başta olmak üzere hem operasyonel hem de yapısal anlamda çok ciddi başarılar elde etmekteyiz. 2022 Avrupa Uyuşturucu Raporu’na göre, 2020 yılında Avrupa genelinde yakalanan eroin ve ecstasy tablet miktarının 2,5 katına karşılık gelen miktarda uyuşturucunun yakalanması ülkemiz kolluk birimlerince tek başına gerçekleştirilmiştir.” şeklinde konuştu.

Uyuşturucu ile mücadelede alınan etkin önlemlerden bahseden Aktaş, “Narkotik maddelerin sokak düzeyinde ulaşılabilirliğini en aza indirgemek amacıyla; alan denetimi ve Narkotim projeleri; uyuşturucu ticareti ve madde bağımlılık risk faktörlerini belirleme faaliyetlerinde kullanılabilecek bilgilere ulaşmak amacıyla Narkolog projesi; uyuşturucu suçlarının önüne geçmek, suçu tüm delilleri ile ortaya çıkarmak ve vatandaşların dijital ortamda seri bir şekilde ihbarda bulunması amacıyla Uyuma Projesini başarıyla yürütmekteyiz.” dedi.

Mehmet Aktaş, “Narko rehberlerimiz ile birlikte En İyi Narkotik Polisi Anne, Narkotik Eğitim Tırı, Narkogençlik, Narkonokta, Narkoyarışma projelerimiz çerçevesinde tüm vatandaşlarımızı mücadelemize ortak ediyoruz. Gelişen ve değişen durumlara yönelik yeni önleme projeleri oluşturarak tedavi ve rehabilitasyon faaliyetleri yürüten kurumlarımızın akademik çalışmalarına da katkı sunmayı amaçlıyoruz.” dedi.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN