İl Afet Müdahale Planı

İl Afet Müdahale Planı (TAMP-Giresun) Masabaşı Tatbikatı, Vali Harun Sarıfakıoğulları Başkanlığında gerçekleştirildi.

PAYLAŞ
KANAL28.TV - Kanal 28

İl Afet Müdahale Planı (TAMP-Giresun) Masabaşı Tatbikatı, Vali Harun Sarıfakıoğulları Başkanlığında 19 Aralık 2017 Salı günü gerçekleştirildi.
 
Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen tatbikata; Vali Harun Sarıfakıoğulları, Vali Yardımcısı Metin Maytalman Vali Yardımcı V. Niyazi Ulugölge, Vali Yardımcı V Rasim Belge, , İl Afet ve Acil Durum Müdürü Halil Topatan, İl Jandarma Komutanı B. Murat Yakın, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Üyeleri, Hizmet Grubu Yöneticileri, Plan Sorumluları, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Personeli katıldı.
 
Toplantıda kısa bir açıklama yapan Vali Sarıfakıoğulları, “Bizim idare olarak afetler karşısında reflekslerimiz son 10 yılda gerçekten çok iyi düzeyde. Daha öncesinde Marmara Depreminde bir takım acı tecrübeler yaşayarak kendimizi geliştirmemiz konusunda emsal oldu. Ve biz Marmara Depremindeki eksikliklerimizi görerek bu konudaki hem idari hem uygulamadaki eksikliklerimizi gidererek, meseleye daha vakıf olup hizmet üretmeye başladık. Tabi öncelikli olarak ön tedbirleri almamız gerekiyor. Dere ıslahlarını çok iyi yapmamız gerekiyor. Eğer depreme dayanıklı evler yapmaz isek her halükarda zararın boyutu yükseliyor. Nitelikli yollar, köprüler yaparak depremin olası hasarlarını minimuma indirmek mümkün. Fakat biz ne kadar nitelikli hale getirirsek getirelim ney yazık ki bir takım zararların önüne geçmek mümkün olmuyor. İşte gerek bu komisyon gerekse ilgili yasal ve idari sözleşmeler bu eksikliklerin giderilmesi, bize yol göstermek amacıyla var. Ben hem yönetmeliğin ifade ettiği aşırı göç hareketleri afet kapsamında ifade ettiği göç hareketlerini yaşayan biri olarak, hem yine yoğun yağışlardan kaynaklı sel felaketlerini yaşamış biri olarak bu konuda mutlaka bu tatbikatların bu senaryoların hepimize faydalı olacağı kanaatını taşıyorum. Hepimizin bildiği gibi Doğu Anadolu’da yaşadığımız afet, deprem öncesi ve sonrası depolanan ürünlerin yandığına tanık olduk. Demek ki afet sonrası da afet devam ediyor. Sadece afet esnası değil öncesi ve sonrası da aynı titizliği göstermediğimiz zaman diğer bir afetle karşılaşıyoruz. Yine afetler karşısında aldığımız acil geçici barınma yerlerinin tespiti, yine oradaki afete maruz kalmış insanlara içecek suyun temininden tutun, ibadet alanlarına, eğitim alanlarına, elektrik hizmetlerine, hatta geçici cenaze, sağlık hizmetinin verileceği alanların tespiti olmak üzere bizim çok geniş bir yelpazede alacağımız tedbiri bir çerçeve halinde başucumuza koymamız gerekir. Allah başa vermesin ama böyle bir afetin başımıza geldiğinde herkesin üzerine düşen görevi yapması elzem. Bu tatbikatın yılda bir kez değil en az iki kez tekrarlanması gerektiğinde yarar görüyorum. Çünkü bölgemiz gerek sel felaketleri anlamında gerek güney ilçelerimizin deprem hassasiyeti dolayısıyla doğal afetlere maruz geçmiş tarihi olan bir bölge. Bu sebeple her şekliyle hazırlıklı olacağız. Bu konudaki çalışmalara katkı sunacağız. Ülkemiz ve ilimiz adına kazasız belasız afetsiz günler diliyorum.”dedi.
 
İl Afet Müdahale Planı (TAMP-Giresun) Masabaşı Tatbikatı; Afet ve acil durumlara müdahalede ihtiyaç duyulacak ilimizin tüm güç ve kaynaklarını planlamak, bu güç ve kaynakları olay bölgesine hızlı ve etkin bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak, müdahale hizmetleri ve bu hizmetlerin koordinasyonundan sorumlu ana ve destek çözüm ortaklarının ve il düzeyinde sorumlu birimlerin görev ve sorumluluklarını belirlemek amacıyla hazırlandı.
 
İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü tarafından hazırlanan tatbikatta; İlimiz ve diğer illerde meydana gelebilecek afetlere anında müdahale edebilmek için il Afet Müdahale Planı ve ekleri olan 26 adet Yerel Düzey Hizmet Grubu Operasyon Planları hazırlanarak gerekli ekipler oluşturuldu.
 
Toplantıda katılımcılara TAMP tanıtım videosu izlettirildi. İl Afet ve Acil Durum Müdürü Halil Topatan TAMP ve TAMP-Giresun hakkında bilgilendirmede bulundu.
 
Konuşmaların ardından geçilen senaryoya göre, 19 Aralık 2017 tarihinde Giresun il genelinde sabah 10:00’da başlayan aşırı yağışlar sonucu; Merkez, Dereli, Eynesil, Keşap ve Yağlıdere ilçelerinde sel, heyelan ve su baskını olaylarının zamanlı olay akışı okunmasının ardından; her hizmet grubu personeli senaryoya göre yaptığı çalışmaları aktardı.
 
Hizmet Gruplarının çalışmalarını aktarmasının ardından tatbikat değerlendirilmesi yapıldı ve var olan eksikliklere ve doğabilecek aksaklıklara değinildi.
Tatbikatın akabinde, Giresun Afet Müdahale Planı (TAMP-Giresun) ve tatbikat hakkında değerlendirme yapmak üzere İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu (İAADKK) toplantısı yapıldı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN