Fındıkta Yüzyılın Felaketi Olabilir

Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan, fındık üretimini ciddi manada tehdit eden ve hızla çoğalan Kahverengi Kokarca Böceği'nin bilinçli olarak fındık başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen tarımsal ürünlere yayılmış olabileceğini ileri sürdü.

PAYLAŞ

 

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, serbest piyasada sert bir düşüş yaşayan fındık fiyatı, FİSKOBİRLİK ve son günlerin gündem maddesi olan Kahverengi Kokarca Böceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“BU FİRMA DERHAL İHRACATTAN EL ÇEKTİRİLMELİ”

Serbest piyasada 110 lira bandının aşan fındık fiyatlarının 100 liraya kadar düştüğünü ve bunun arkasında tekelci firmanın bulunduğunu iddia eden Karan, “son günlerde fındık fiyatlarını düşürmek için elinden gelen her şeyi yapan tekelci firma, ‘yok şuraya yeni bahçe tesis ettik, yok şu kadar dünya fındık stoku var. Yok benim fiyatım şu’ diyerek Türk fındığı üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Bunda da başarılı oluyorlar. Bu firmanın acilen ihracat yapması yasaklanmalı, Türk fındığına, üreticisine, alıcısına ve sanayicisine vermiş olduğu zarar tahsil edilmelidir” dedi.

“FINDIKTAYÜZYILI FELAKETİ OLABİLİR”

Gürcistan sınırından Samsun’a kadar fındık başta olmak üzere şuna kadar 300 tarımsal üründe tespit edilen Kahverengi Kokarca Böceği’nin bu kadar hızla yayılarak, çoğalmasının akıllarda soru işareti bıraktığını belirten Karan şunları kaydetti;

“2017 yılında Gürcistan sırından ülkemize giren ve 6 yılda tüm Karadeniz Bölgesine ulaşan bu zararlı böcek yoksa Türk fındık üretimine darbe vurmak için mi salındı? Gürcistan ve Azerbaycan’da yeni fındık bahçeleri tesis edilerek, üretim artırılmaya çalışılırken bu durum hiçte hayra alamet gibi görünmüyor. Fındık üretimde yüzyılın felaketi kapıda iken birde ucuz fındık almak için çabalayanlarla uğraşmak artık bizi yordu.”

“FİSKOBİRLİK’TE ÖDEMELER GECİKİYOR”

Ziraat Odası Başkanı Karan, FİSKOBİRLİK’in üreticiden almış olduğu fındık bedellerini ödemekte zorlandığını da ileri sürerek, “FİSKOBİRLİK’in son günlerde ödemesi gereken üretici ürün bedellerini geç ödediği, hatta kurumun bankalara olan ay sonu faiz ödemelerinin emanet fındıkları kırarak ödediği piyasada konuşulmakta. Emanete fındık veren üreticilerimizi buradan uyarmak bizim görevimizdir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN