Tığlı: Dere Islah Yöntemleri Gözden Geçirilmeli

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Batı Karadeniz'de son yaşanan selleri ve taşkınları hatırlattı: DSİ'nin ülke genelinde yaptığı 9 bine yakın Taşkın Koruma Tesisi ile taşkınların önüne geçemediği Giresun'da ki örneklerle bellidir.

PAYLAŞ

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Batı Karadeniz’de son yaşanan selleri ve taşkınları hatırlattı: DSİ’nin ülke genelinde yaptığı 9 bine yakın Taşkın Koruma Tesisi ile taşkınların önüne geçemediği Giresun’da ki örneklerle bellidir.

 

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “iklim değişikliği sonucu son yıllarda aşırı ve dengesiz yağışların tüm yurtta arttığına dikkat çekerken, özellikle en düzenli yağış rejimine sahip Doğu Karadeniz’de geçtiğimiz yıllara göre aynı miktarda yağış almasına rağmen çok kısa bir sürede ve çok şiddetli bir şekilde yağdığı için seller kaçınılmazdır” dedi.

 

DSİ’nin Çalışmaları İşe Yaramıyor

Artık taşkınları önleme iddiası yerine zararını hafifletmeye yönelik çalışmaların daha doğru bir yöntem olacağını ifade eden bilim adamlarının görüşleri doğrultusunda Avrupa, Avustralya, ABD gibi ülkelerde dereleri, nehirleri eski haline getiren “restorasyon” projelerine dönüldüğünü ifade eden Tığlı, “DSİ’nin mühendislik yöntemleriyle, inşaatla, akarsuları hapsetmekle taşkınları önlemenin mümkün olmadığı, bu yöntemlerin sadece taşkınları bir miktar önleyebildiği ama aşırı yağışlar olunca işe yaramadığını” ifade etti. 

 

Taşkının zararlarının azaltılması için yapılan çalışmaları Nisan ayında soru önergesi ile gündeme taşıyan CHP’li Tığlı, Tarım Orman Bakanı Vahit Kirişçi’den gelen yanıt üzerine konuya ilişkin olarak TBMM Genel Kurulunda söz alarak şunları söyledi:

 

“Sel felaketleri ve taşkınların artacağını bilim insanları her fırsatta dile getirmekte ve hükümeti acil eylem planları için uyarmaktadırlar.  

 

Ülkemizde ve Giresun’da doğal dere yataklarına 9 bine yakın Taşkın Koruma Tesisi inşa eden DSİ’nin ne selleri ne de taşkınları önleyemediği Batı Karatenizde yaşanan sel felaketlerinde bir kez daha görülmüştür. 

 

DSİ’nin Giresun’da dere yataklarına yaptığı yapılarla, taşkınları önleyemediği görülmektedir. Avrupa ve Amerika dahil birçok ülke; nehirleri ve dere yataklarını eski haline getiren doğal akışına bırakan projeler yapmakta ve bunda da başarılı olmaktadırlar. 

 

Türkiye de bu bilgilerin ve bilimin ışığından hareket ederek bu yeni yaklaşımın izinden gitmelidir.

 

Giresun’daki tüm dere yataklarının ıslahının bilimsel yöntemlerle yeniden gözden geçirilmesi ve doğal akışına bırakılması için iktidarı göreve davet ediyorum.”

 

Bakanlığın Verdiği Cevaplar Yetersiz

Giresun’un derelerinde sedimentlerin tutulması maksadıyla hangi vadide inşaat halinde olan, planlanan ve proje aşamasında kaç adet tersip bentleri ve sel tırmığı yapılacağına önergesinde cevap arayan CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’ya Tarım Orman Bakanı Vahit Kirişçi imzası ile gelen cevaplar şu şekilde:

 

İnşaat Kademesinde Olan Vadiler

·        Dereli Aksu Vadisi,

·        Keşap İlçesi Karabulduk Vadisi,

·        Espiye İlçesi Gelevera Vadilerinde geçirgen ve klasik tersip bentleri,

 

Planlama ve Proje Kademesinde Olan Geçirgen / Klasik Tersip Bentleri

·        Eynesil İlçesi Oğuz Vadisi ve Gizgine Vadilerinde l’er adet

·        Görele İlçesi Çavuşlu Vadisi'nde 3

·        Görele Çayı Vadisi'nde 3

·        Çömlekçi Vadisi'nde 3

·        Doğankent İlçesi Harşit Vadisi'nde 4

·        Espiye İlçesi Karadona Vadisi'nde 7

·        Özlüce Vadisi'nde 4

·        Yağlıdere Vadisi'nde 22

·        Keşap İlçesi Yoliçi Vadisi'nde 2

·        Dereli ilçesi Aksu Vadisi'nde 19

·        Giresun Merkez Küçükgüre ve Boğacak Vadilerinde 1’er adet,

·        Büyükküre Vadisi'nde 2

·        Bulancak İlçesi Pazarsuyu Vadisi'nde 20

·        Piraziz İlçesi Bük Vadisi'nde 2 adet

 

Planlama Kademesinde Olan Sel Tırmığı

·        Batlama Deresi,

·        Çanakçı Görele Deresi,

·        Doğankent Harşit Çayı,

·        Espiye Karadona Deresi,

·        Eynesil Topallı Deresi,

·        Piraziz Abdal Deresi sel tırmığıdır.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN