Saydere: Siyaseten Bağımsız Sendikacılık Kamu Çalışanlarının Umududur

PAYLAŞ

BASK GİRESUN İL TEMSİLCİSİ CENGİZ SAYDERE’NİN
24 ARALIK 2022 CUMARTESİ GÜNÜ YAPILAN GENİŞLETİLMİŞ İL BAŞKANLAR TOPLANTISI
BASIN AÇIKLAMASI

SAYDERE: SİYASETEN BAĞIMSIZ SENDİKACILIK KAMU ÇALIŞANLARININ UMUDUDUR


BASK genişletilmiş il başkanları toplantısı Ankara’da yapıldı. BASK’a bağlı sendikaların genel merkez yöneticileri ile 81 ilden gelen il başkanları bir araya geldi. Toplantıda konuşan BASK Genel Başkanı Mehmet Alper ÖĞRETİCİ şu ifadeleri kullandı;

“Kamu çalışanları adına hayati öneme sahip olan günlerden geçiyoruz.  Ekonomik buhranla uğraşmak zorunda kalan kamu çalışanları, bir tarafta liyakati yok sayan yönetim anlayışları, özlük haklarının iyileştirilmesinde atılmayan adımlarla mücadele ederken şimdi de diğer tarafta sendikal örgütlenme özgürlüğüne set çekilme operasyonu ile karşı karşıya kalmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulundan geçen torba yasa ile sendikal örgütlenmede %2 barajı getirilmiştir. 

Sendikal tarihte geçmişte olduğu gibi yine demokratik mücadelenin askıya alındığı, sendikal özgürlüğün kısıtlandığı günlerden geçmekteyiz. Ama bu sefer bir fark var; bu özgürlüğü asıl kısıtlamak isteyenler hükümetle iş birliği yapan, hükümete yaptıkları baskıyla bu barajın Gazi Meclisimize kanun teklifi olarak getirilmesini sağlayan ne yazık ki ellerindeki yetkiyi ve gücü kaybetmek istemeyen sendika ve bağlı oldukları konfederasyonlardır. Bu durum sendikal tarih açısından kara bir gün olarak yerini almıştır.

Kamu çalışanlarını açlık sınırına getirenler, onlara masada destek verenler bilsinler ki; sendikacılık oyunu oynayanların sığınmak için yaptıkları kumdan bir kaledir, kamu çalışanlarının eliyle bu kale başlarına yıkılacaktır. 
Daha önceden kendilerinin yıkılışını durdurmak için Toplu Sözleşmede getirdikleri %1 barajının Danıştay’dan dönmesinden ders almayanlar şimdi de kanunla  %2 barajı getirerek bunu yapmak istediler.
Ancak bilmiyorlar ki karşılarında artık Kamu çalışanlarının umudu BASK hareketi var.

Bilmiyorlar ki miadını doldurmuş sendikacılık anlayışları yerle bir olacak.
Bilmiyorlar ki çamura da yatsalar, barajlar da koysalar, istifaların önünü kesmek için kırk takla da atsalar herkes kamu çalışanları üzerinde oynanan oyunun farkındadır. 
Değerli başkanlarım şundan emin olun ki, nasıl ki %1 baraj engeli Danıştay’dan döndü ise, Uluslararası hukuka, ülke olarak imzaladığımız sözleşmelere, anayasamıza ve kanunlarımıza aykırı olan bu düzenleme de Anayasa Mahkemesi’nden dönecektir. 
Kaldı ki Toplu Sözleşme hükümlerinin 2024 Ocak ayına kadar geçerli olduğu hukuken nettir. Anayasayı, kanunu tanımadan maçın ortasında kural değiştirmek isteyen sendika ağalarına sesleniyorum. Size buradan ekmek çıkmayacak. Kamu çalışanlarının emeğini sömürdüğünüz düzeniniz sevinerek söylüyorum sona erecek. 
Siyasi rüzgâra dayanarak yaptığınız bütün hareketler bir bumerang gibi sizi vuracak. 
Bu bumerang öyle bir hale gelecek ki,
Son dönem toplu sözleşmelerde 2022 yılı için %5+%7’ye, 2023 yılı için ise %8+%6’ya imza atanları vuracak.
Utanmadan sıkılmadan bu imzayı atıp ’Bütçeden hakkımızı, refahtan payımızı aldık, memur kazandı diyenleri vuracak.
Gelir vergisi marifetiyle kaşıkla verilenin kepçe alınmasına ses çıkarmayanları vuracak.
Kamu çalışanlarının ücretlerini asgari ücrete eşitlenmesine fırsat verenleri vuracak.
3600 ek gösterge düzenlemesinin yönetici sıfatında olan başta şeflerimiz olmak üzere diğer memurlarımızın bu ek göstergeden yararlanması konusunda adım atamayanları vuracak.
1965 yılının o günün şartlarına göre oluşturulmuş Yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması için kılını kıpırdatmayanları vuracak.
Her kesim alırken memurlara ikramiyeyi bırakın almayı, talep bile edemeyenleri, konuşamayanları vuracak.
Kamuda adaletin sağlanması için mülakatı kaldırmayanları, bunu kendi sendika üyeleri için bir zırh görenleri vuracak.”


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN