Karan : TMO Acilen Alım Fiyatını Revize Etmeli

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, sezon öncesi 840 bin ton fındık rekoltesi açıklayan ihracatçıların, tüccarlar aracılığıyla köy köy fındık peşine düştüğünü bildirdi.

PAYLAŞ

Karan, yaptığı açıklamada serbest piyasada hızla yükselen fındık fiyatı ile devlet adına müdahil alım yapan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2023 alım fiyatını değerlendirdi.

Karan, gerek ihracatçılar, gerek TÜİK, gerekse de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen 2023 yılı fındık rekoltesinin çok altında bir ürünün çuvala girdiğini belirterek, fındık bu yıl gerçek manada ‘Karadeniz’in Yeşil Altın’ı, bu sene rekolte çok düşük. Fındık bu sene çok değerli. Rekolte düşük olmasa, kısa sürede serbest piyasada 100 lira bandına ulaşmazdı. Beklenti ve öngörü bir ay içerisinde fındık fiyatının 120 lira bandına ulaşması. Biz “fındık fiyatı 120 liraya çıkacak” diye üreticimizi bir beklenti içerisine sokmuyoruz. Bu öngörü tamamen bu işin ticaretini yapanların öngörüsüdür. Bölgemizdeki bazı illerde bazı tüccarların 2 ay vadeli 120 liradan fındık aldığı son günlerde konuşulan bir konu. Giresun’da ise bazı tüccarlar köy köy dolaşarak üreticiden fındık alma telaşına düşmüş durumda. Bu da şunu göstermekte; ihracatçıların bu sezon evdeki hesabı, çarşıda tutmadı. TMO’nun açıkladığı fiyatın altında fındık almayı planlayan ve buna göre bağlantılar yapan ihracatçılar, Dimyat’a Pirince giderken bulgurdan olmamak için üreticinin elindeki fındığı fiyatlar daha da yükselmeden alabilmenin telaşına düştü. Sezon başı acil ihtiyacı  kadar Pazar ürün indiren üretici ise artık temkinli, fiyatın 100 liranın üzerine çıkmasını bekliyor. İşte ihracatçıların hep savundukları arz talep mantığı. Bu sene ürün az ve değerli, pamuk eller ceplere beyler” dedi.

“TMO acilen alım fiyatını revize etmeli”

Ziraat Odası Başkanı Karan, TMO’nun ise alım fiyatını acilen revize etmesi gerektiğini kaydetti. “Karan, bu sezon TMO’ya her ne kadar iş düşmese de üreticinin korunması ve piyasanın bozulma riskine karşı, ofisin alım fiyatı serbest piyasa bandında revize edilmelidir. Fındık her zaman spekülatif bir ürün olmuştur. TMO’nun görevi de olulaşabilecek spekülatif karşı bir güç oluşturmaktır” ifadelerini kullandı.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN