Karan: Ödeme Süresi 10-15 Güne Çekilmeli

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 28 Ağustos 2023 tarihi itibariyle fındık alım kampanyasına başlayacak olan Toprak Mahsulleri Ofisi yetkililerine seslenerek, 30 iş günü olarak belirlenen ürün bedelleri ödeme süresinin 10-15 güne çekilmesini istedi.  

PAYLAŞ

Karan yaptığı yazılı açıklamada, taban fiyattan alım kriterlerine, alım noktalarından ödeme süresine TMO’nun piyasanın regüle edilmesi adına bu sezonda önemli rol oynayacağını ifade etti. TMO’nun 21 Ağustos itibariyle üreticilere ürün teslimi için randevu oluşturmaya başladığını hatırlatan Karan, “bu yılda devlet adına fındıkta müdahil alım yapacak olan TMO 28 Ağustos itibariyle ürün alımlarına başlayacak. TMO’ya fındık teslim eden üreticilere ürün bedelleri 30 iş gün içerisinde ödenmekte. Toplumun tüm katmanlarını derinden etkileyen ekonomik kriz ve yüksek enflasyon rakamları göz önünde bulundurularak bu süre en fazla 10-15 güne indirilmelidir. Bizim asıl talep ve istediğimiz peşin ödemedir. Ancak ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortada. Bugün kilogramda 84 liradan TMO’ya ürün teslim edecek olan üreticimizi 30 gün sonra nasıl bir dolar kuru ve enflasyon rakamının bekleyeceğini hiç kimse kestirememekte. Olası bir dolar kuru ve enflasyon artışı karşısında üreticinin ürünü büyük bir gelir kaybı yaşayabilir, bu nedenle ekonomik risk kaybını azaltmak adına ödeme süresi 10-15 güne indirilmeli” dedi.

FİSKOBİRLİK FINDIK FİYATINI DÜŞÜRMEK Mİ İSTİYOR?

Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 21 Ağustos 2023 tarihi itibariyle fındık alım kampanyasına başladığını açıklayan FİSKOBİRLİK’in alım fiyatını da değerlendirdi. Karan, FİSKOBİRLİK gibi bir kurumun TMO’nun yüzde 10 aşağısında bir fiyattan alım gerçekleştirmesinin üzücü olduğunu ifade ederek, “başında AK Parti Sakaya Milletvekili ve TBMM Fındık Çalışma Grubu Başkanının bulunduğu bir kuruma yakışmamıştır. Şuanda serbest piyasada tüccar 80 liraya kadar fındık alırken, FİSKOBİRLİK’in 76 liradan fındık almakta. Nakit sorunu yaşayan FİSKOBİRLİK ya fındık almak istemiyor yada fındık fiyatını düşürmeye çalışıyor. Bunun başka bir izahı olamaz” diye konuştu.

 

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN