Karan: Fındık Fiyatında 3 Dolar Kriterinin Korunması Gerekli

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık fiyatında 3 dolar kriterinin korunması gerektiğini ve açıklanacak olan 2022 yılı fındık taban fiyatının 3 doların altında olmaması gerektiğini kaydetti.

PAYLAŞ

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık fiyatında 3 dolar kriterinin korunması gerektiğini ve açıklanacak olan 2022 yılı fındık taban fiyatının 3 doların altında olmaması gerektiğini kaydetti.  Karan yaptığı açıklamada, fındık hasadına bir ay gibi bir süre kaldığını hatırlatarak, Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla alımı yapılacak olan 2022 yılı fındık taban fiyatının üretici bahçeye girmeden açıklanmasını beklediklerini bildirdi.

Son bir yıl içerisinde buğday, çay, şeker ve ayçiçeği başta olmak üzere A’dan Z’ye tüm tarımsal ürünlere daha tarlada, bahçedeyken yüzde 100, yüzde 200 zam, yüzde 300 geldiğine dikkat çeken Karan, “bölgemiz ve ülkemiz için son derece stratejik bir ürün olan fındık fiyatına sezon başından buyana yansıyan zam oranı yüzde 50’yi bulmamıştır. Son 10 ayda ülkemize 1 milyar 800 milyon doların üzerinde döviz girdisi sağlayan fındık, üretici nezdinde değer kaybetmiştir. Diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi fındık tarımında da girdi maliyetleri yüzde 300’lere kadar artmıştır. Bu sene çoğu fındık üreticisinin bahçesine atamadığı gübre fiyatların son bir yılda yüzde 300, kimyasal ilaçlara yüzde 150, işçi ücretlerinde ise yüzde 100 artış olmuştur. Bugünkü girdi maliyetlerini baz alacak olursak fındık üreticisi 2021 yılı ürününden zarar etmişti. Fındık hariç diğer tarım ürünlerinde, girdi maliyetlerini otomatik olarak satış fiyatlarına yansıtılmıştır. Sezon başı ürününü 24-25 lira bandından satan fındık üreticisinin ürünü şu anda 42 liradan işlem görmektedir. Ama geçen sene bu zamanda 30 liradan satılan bir kilogram çayın kilogramı 70-80, 10 liranın altında olan şekerin kilogramı 25 liranın üzerine çıkmıştır. Bu nedenle diyoruz ki, fındık fiyatında kesinlikle ve kesinlikle 3-3.5 dolar kriteri aşağıya çekilmemelidir ve fındık taban fiyatı buna göre belirlenmelidir. 3 doların altında açıklanacak olan bir fiyat külliyen zarar ve fındık üreticisini yok saymak anlamına gelir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN