Giresun'da 20 bin dekar alanda, 30 bin yaş çay üretiliyor

Giresun'da 20 bin dekar alanda, 30 bin yaş çay üretiliyor 3. geleneksel çay şöleni yine renkli geçti Giresun'da yeni sürgün çay hasadı, düzenlenen etkinlikle başladı.

PAYLAŞ

Eynesil ilçesi Ören Beldesinde gerçekleştirilen şölende, kemençe eşliğinde bahçeye giren Giresunlu çay üreticiler, ilk sürgün çayları hasat etmeye başladı. Fındığın başkenti Giresun’da hasat edilen yaş çaylar hasat sonrası, kuru çaya dönüştürülmek üzere fabrikaların yolunu tuttu. Dünyaca ünlü yağlı fındığa sahip olan Giresun’da yıllık Türkiye yaş çay rekoltesinin yüzde 3’ü üretilmekte. Giresun’da Eynesil, Tirebolu, Güce ve Keşap ilçelerinde yaş çay üretimi gerçekleşmekte. Yılda 3 kez hasat edilen yaş çay üretiminden üreticiler fındığa karşılık dekar alanda daha fazla kar elde ediyor. Giresun’da 20 bin dekar alanda yıllık yaklaşık 30 bin ton yaş çay üretiliyor. 
Etkinliği düzenleyen Amber Çay Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kara da 110 kişiyi istihdam ettikleri tesiste yıllık 15 ton yaş çay işlediklerini anlatarak, Eynesil ve Tirebolu bölgesindeki üreticilere yılda 150 milyon civarında ödeme yaptıklarını söyledi.
Çay tarımındaki istihdamın bölgedeki insanların göç etmemesi için önemli olduğunun altını çizen Kara, şunları kaydetti:
"Keşap Yolağzı'ndan Eynesil'e kadar olan bölgede yıllık 40 bin ton üretim olur ve bunun 15 bin tonunu biz Amber Çay, 10 bin tonunu ÇAYKUR, geri kalanını da 7-8 özel çay fabrikası işler. Burada yetişen çayın farklı bir damak tadı var. Bitkiler Rize'dekilerden 40 yıl daha gençtir, güneş görme oranımız daha fazladır."

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN