AFAD'tan Deprem Sorgulama Sistemi

En son 1996 yılında hazırlanan Türkiye deprem haritası güncellenerek Resmi Gazete'nin dün yayınlanan mükerrer sayısında yayımlandı.

PAYLAŞ
KANAL28.TV - Kanal 28

En son 1996 yılında hazırlanan Türkiye deprem haritası güncellenerek Resmi Gazete’nin dün yayınlanan mükerrer sayısında yayımlandı. ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversiteleri ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi sadece fay hattına göre değil, zemin yapısı da göz önünde bulundurularak yapıldı. Risk faktörlerini belirlemek için kullanılan 1. , 2. derece şeklindeki sistem kalktı, yerini Avrupa ve Amerika’da yıllardır uygulanan “ivme” yöntemi aldı. Vatandaşlar bu sayede yaşadıkları bölgenin deprem risk faktörünü öğrenebilecek.
 
Elektronik ortama taşınan deprem haritasıyla birlikte mahalle mahalle risk değerlendirmesi yapabilmek mümkün.  “Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması” aracılığıyla bulunduğunuz bölgenin koordinatlarını sisteme girerek o yerin deprem riskini öğrenebilmektedir. 
 
 Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması'nı kullanabilmek için ana sayfanın sol üst bölümünde yer alan “raporlama” butonuna tıklayarak gereken koordinat bilgileri girildikten sonra, o yerin deprem riskini öğrenebilmek mümkün.
 
Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğini de güncelleyen AFAD, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek yönetmelikle birlikte yüksek binaları yakından izleyecek. AFAD, gerekli gördüğü durumlarda, kuvvetli deprem hareketlerinin ölçülmesi amacıyla binalara veya açık alanlara “ivme kayıtçıları”yerleştirebilecek. Yüksekliği 105 metre ve daha fazla olan binalara, “Yapı Sağlığı İzleme Sistemi”kurulması zorunlu hale getirilecek. Gerçek zamanlı kayıt yapacak izleme sisteminin bakımından ve korunmasından yapı sahipleri sorumlu olacaktır. 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN