Tmo'dan Fındık Açıklaması

PAYLAŞ

Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından fındık ihracatının kesintiye uğramaması ve stoklarda bulunan kabuklu fındıkların değerlendirilmesi amacıyla satışa sunulması ile ilgili şu açıklama yapıldı.


Kurumumuz 2019 Ağustos ayında üreticilerimizden kabuklu fındık alımına başlamıştır.  Piyasa fiyatları 14 – 14,5 TL/kg civarında oluşmuşken TMO, 16,5 – 17 TL/kg fiyat açıklayarak piyasa fiyatlarının üreticiler lehine yükselmesini sağlamıştır. TMO'nun yaptığı başarılı regülasyonla fındık fiyatları Şubat Ayı'na gelindiğinde 20 TL/kg üzerine çıkmıştır.
Sezon ortalaması düşünüldüğünde Kurumumuz uyguladığı politikalar sayesinde üreticimizin 1,5 Milyar TL ilave gelir kazanmasını, dış ticarette de ülkemizin 300 Milyon USD fazladan ihracat geliri kazanmasını sağlamıştır.
Kurumumuz, faaliyet alanında olan ürünlerin piyasalarını yakından izlemekte olup gelinen noktada üreticimizin elinde fındık stokunun kalmadığı, piyasalara arzın yavaşladığı gözlenmiş, fındık ihracatımızın kesintiye uğramaması ve stoklarımızda bulunan kabuklu fındıkların değerlendirilmesi amacıyla Mart ayı için 20 bin ton kabuklu fındığı satışa açmıştır.
Satışa açılan stoklara 50'nin üzerinde firmadan yaklaşık 80 bin ton talep gelmiştir. Gelen talepler neticesinde daha fazla firmaya ürün verebilmek için satışa sunulan depolarımızın tasfiye durumu da değerlendirilerek satışa açılan ürün miktarı 22 bin tona çıkarılmıştır.  Başvuru yapan tüm firmalara satış yapılacak miktar; talep ettikleri miktarın, o depoya yapılan toplam başvuru miktarına oranlanması ile belirlenmiştir. Parasını yatıran firmalara 04 Mart itibarıyla teslimatlar başlamış olup devam etmektedir.
Satış işlemleri 6 Kişilik komisyon tarafından yürütülmekte, 4 personel tarafından imza altına alınmaktadır (Ekip Şefi, Eksper, Depo Memuru, Tartım Memuru). Satış ve analiz süreçlerinin tümü şeffaf ve izlenebilir şekilde yapılmakta olup takip etmek isteyen herkese açıktır.
Bunun dışında analiz aşamasında alıcının da şahsen müşahede etmesi sağlanmakta, sonuç evrakları da yine alıcı tarafından imzalanmaktadır.
Depolarımızın iç - dış mekânı ve randıman analiz odaları sürekli olarak kamera ile izlenmekte ve bu görüntüler kayıt altına alınmaktadır.
Satışlar %50 sağlam iç üzerinden yapılmakta olup satışlarda her çuvaldan numune alınarak randıman tayini yapılmaktadır. Alınan numunelerden üç ayrı analiz yapılarak, bu analizlerin ortalaması esas alınıp fındık satış fiyatı belirlenmektedir.
Satışa açılan miktar ve satış fiyatlarımız 31 Mart 2020 tarihine kadar geçerli olup Nisan ayı için tekrar talep toplanarak firmalara satışa açılacak miktar kadar tahsis yapılacaktır.


 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN