Giresun Fındık Hasadına Hazır

PAYLAŞ

Fındık ile özdeşleşen kentlerin başında gelen Giresun’da fındık hasadı bugün (8 Ağustos) başladı. Giresun Valiliğince, hasat sezonu öncesi gerekli önlemler alındı.

Dünyanın en kaliteli fındığının yetiştirildiği Giresun’da, belirlenen hasat takvimi uyarınca, rakımın 250 metreye kadar olduğu sahil kesiminde bugün itibariyle fındık toplanmasına başlandı. Giresun Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven başkanlığındaki komisyon, mevsimlik tarım işçileri geçici konaklama merkezinde incelemede bulundu.

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ GEÇİCİ KONAKLAMA MERKEZİNE ZİYARET

Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven ve daire amirleri, fındık işçileri ve aileleri ile tek tek görüşerek, sorun ve isteklerini dinledi. İşçilerle sohbet eden Tanrıseven, “İlimize hoş geldiniz. Giresun Valiliğince fındık hasadı ile ilgili gerekli düzenlemeler yapıldı. Devletimiz, üreticimiz, çiftçimiz ve siz fındık işçilerinin yanındadır” dedi.

AİLELERE HİJYEN PAKETİ, ÇOCUKLARA GİYSİ VE EĞİTİM SETİ

Giresun Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven ve kurum il Müdürlerince geçici konaklama merkezindeki her aileye hijyen paketi dağıtılırken, çocuklara giysi ve eğitim seti verildi. Vali Yardımcısı Tanrıseven, okuma yazma eğitimi alan yetişkin bir bayan ile sohbet ederek okuma azminden dolayı kendisini tebrik etti.

Mevsimlik tarım işçileri, Vali Yardımcısı ve daire amirlerini yanlarında görmekten mutlu olduklarını belirterek Giresun Valiliğine teşekkür ettiler.

GİRESUN FINDIK HASADINA HAZIR

Vali Yardımcısı Tanrıseven, bugün başlayacak olan fındık hasadı ile ilgili çalışmaları Giresun Valisi Enver Ünlü’nün yakından takip ettiğini belirterek, gerekli düzenlemelerin yapıldığını kaydetti. Giresun’a her yıl fındık hasadı için başta Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Batman ve Şırnak olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerinden binlerce tarım işçisinin geldiğini kaydeden Tanrıseven şunları söyledi:

“Aylardan bu yana Bakanlıklarımızın genelgeleri ve Valimiz Enver Ünlü’nün talimatları doğrultusunda fındık hasadı ile ilgili çalışmaları yürütüyoruz. Amacımız, hem pandemi sürecinde fındık toplayacak işçilerimizin sağlığını korumak hem de milli servet olan fındığın ziyan olmadan toplanmasını sağlamaktır.”

İŞÇİNİN EMEĞİNE SAYGI

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan fındık fiyatının üreticiyi sevindirdiğini kaydeden Tanrıseven, Valilikteki komisyon tarafından belirlenen günlük işçi ücretinden düşük yevmiye ile işçilerin çalıştırılmasına izin verilmeyeceğini kaydetti.Fındık sezonu boyunca sağlanacak bazı hizmetle şöyle:

GİRESUN BELEDİYESİ DEZENFEKTE HİZMETİ SAĞLAYACAK

Fındık işçilerinin geçici konaklama merkezinde kaldıkları süre zarfında kendilerine çamaşır yıkama dahil temizlik desteği ücretsiz olarak sağlanacak. Konaklama yerleri Giresun Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından dezenfekte edilecek.

KOVD-19 İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince, geçici tarım işçilerine Kovid-19 ile mücadele ve gıda sağlığı ile ilgili gerekli bilgilendirmeler yapılacak. İŞKUR Müdürlüğü tarafından tarım işçilerinin fındık bahçe sahipleri ile irtibatları sağlanacak.

ÇOCUKLARA EĞİTİM DESTEĞİ

Çocuk işçiliğinin önlenmesi kapsamında Giresun’a aileleriyle gelen çalışma yaşı dışındaki çocuklara eğitim desteği sağlanacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından çocuklara okuma yazma, resim, müzik gibi eğitim destekleri verilecek. Okuma yazma bilmeyen yetişkin kadınlara okuma yazma kursu verilecek.

Fındık işçileri ve çocuklara, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Yavuz Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Giresun Valiliği arasında yapılan protokol kapsamında sağlanan hijyen paketi ve eğitim seti dağıtılacak.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE

Fındık toplamada 16 yaşından küçük işçi çalıştırılmayacak. Mevsimlik tarım işçileri, tarım aracıları ve fındık bahçe sahipleri, fındık hasadında çocuk işçi çalıştırmamaları hususunda uyarıldı. Bu konunda ilgili kurumlar tarafından denetimler yapılacak.

ZİYARETTE YER ALANLAR

Giresun Mevsimlik Tarım İşçileri Geçici Konaklama Merkezine yapılan ziyarette, Vali Yardımcısı Dr. Hasan Tanrıseven, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sarı, İl Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Tosunoğlu, İl Tarım Orman Müdürü Dr. Muhammet Angun, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Kenan Yılmaz, Giresun Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Koordinatörü Süleyman Şahin, İl Özel İdaresi ve Giresun Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı yetkilileri yer aldı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN