Fındık Üreticilerinin Talep ve İsteklerini Dinledİ

PAYLAŞ

 

Vali  Harun Sarıfakıoğulları, fındık üretiminde verimliliği arttırmak amacıyla uygulanan "Örnek Bahçe" projesi tanıtım toplantısına katıldı.

Vali Sarıfakıoğulları,   Duroğlu Beldesinde gerçekleştirilen ve üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği “Örnek Bahçe” projesi tanıtım toplantısında fındık üreticileri ile bir araya gelerek, üreticilerin talep ve isteklerini dinledi.

Fındık üretiminde verimliliği arttırmak amacıyla uygulamaya konulan projelerin tanıtıldığı toplantıda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri ve tarım danışmanları tarafından üreticilere yönelik olarak; fındıkta budama, gübreleme, fındığa zarar veren külleme, fındık kurdu, önemli hastalıklar ve zararlılarla ilgili diğer tarımsal konularda bilgilendirmeler yapıldı.

Tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Vali Sarıfakıoğulları; “Biz fındık bahçelerinde dekar başına yaklaşık 85 kg verim alınılan bir ilde yaşıyoruz. Yıllık ortalamamız da mevsimlere bağlı değişmekle beraber bazen 100 bin tonu buluyor, bazen de çok daha aşağılarda seyrediyor. Eğer bahçemize bakarsak buradan çok daha fazla verim elde etme imkânımız var. ‘Örnek Bahçe’ uygulamasına tabi tuttuğumuz arkadaşlarımızı köy köy sizlerle beraber hemhal edeceğiz.  Onlarda sizin gibi dönüm başına en fazla 70–80 kg ürün alırken Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün gözetiminde modern teknikler kullanmak, zamanında bahçelerine küçük dokunuşlarla müdahale etmek suretiyle bu ürün verimliliğini 300 kg kadar çıkardılar.  Bu bir rastlantı değildir. Biz bağımıza, bahçemize, ocağımıza baktığımız sürece o da bize bakacaktır. Arzu ediyoruz ki 54 tarım danışmanıyla beraber sahaya nüfuz edip her köyden en az bir ya da birkaç bahçeye girerek örnek uygulamayı bütün çiftçilerimize gösterelim istiyoruz. Bunu yapabilirsek hem refah düzeyimizi daha da artırmış olacağız, hem de daha fazla ürün ihraç ederek ülkemiz daha fazla gelir elde edecek. Bunun için başta ben olmak üzere köy köy, mahalle mahalle dolaşacağız. Bunu üzerimizdeki bir vebal olarak görüyorum. Eğer bizim çiftçimiz dönüm başına 80 kg ürün alırken İtalya’da ki ya da Amerika’da ki bir çiftçi dönüm başına 300 kg ürün elde edebiliyorsa bizim burada eksikliğimiz söz konusu. Bu eksikliği de bertaraf etmek için arkadaşlarımız köy köy dolaşacaklar ve bahçe bakımı nasıl olur, hastalıkla mücadeleyi nasıl yaparız, gençleştirme ve budama nasıl yapılır bunu sizlere anlatacaklar. Bu noktada bir sorunuz veya derdiniz var ise tarım danışmanlarımız veya Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü personellerimiz ile irtibata geçildiği takdirde, sorunun çözümünde sizlere yardımcı olacaklardır. Bunu yapacak bilgi birikimine sahibiz. ‘Örnek Bahçe’ uygulamalarımızı köy muhtarlarıyla beraber tespit ederek örnek bahçelere tabela yerleştireceğiz ve buralarda yapılan uygulamaları yaparken bunları da sizlere duyuracağız. Bizim hedefimiz ‘Örnek Bahçe’ uygulamaları ile 5 yıl içerisinde ortalama ürün miktarını yüzde yüz artırmaktır. Bunu hep beraber başaracağız” dedi.

Toplantı üreticilerin soru ve sorunlarının dinlenmesi ve tavsiyelerin ardından sona erdi..

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN