Fındığın Başkenti Çayda da İddialı

  Eynesil'de Amber Çay ev sahipliğinde çay hasadı etkinliği düzenlendi. Ören Beldesi'nde düzenlenen etkinlikte Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, çay hasadı yaparak, Giresun'un çayının aroma ve içim lezzetine dikkat çekti. 

PAYLAŞ

  Eynesil’de Amber Çay ev sahipliğinde çay hasadı etkinliği düzenlendi. Ören Beldesi’nde düzenlenen etkinlikte Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, çay hasadı yaparak, Giresun’un çayının aroma ve içim lezzetine dikkat çekti. 
Giresun'un fındıkta olduğu gibi çayın da en kalitesini ürettiğini söyleyen Çakırmelikoğlu, 
“Giresun'un doğusundaki toprak yapısı çay ve fındık tarımı için oldukça verimlidir. Hepimizin de bildiği gibi Giresun denince akla çay ve fındık gelir. Fındık ve çayın Giresun ekonomisine katkısı çok büyüktür. Giresun kalite çayı fındıkta olduğu gibi çok yüksek bir kaliteye sahip bir çaydır. Giresun fındığı bilindiği üzere dünyanın en kaliteli fındığıdır. Ülkemizde fındık 'Giresun' kalite ve 'levant' kalite fındık diye geçmektedir. Levant kalite fındık, Giresun fındığı haricindeki tüm fındıkları levant kaliteli fındıktır. 'Giresun Kalite' fındık lezzetini nereden alıyor diye sorarsanız, toprağın mineral yapısından ve ilimizin ikliminden almaktadır. Çayımızda aynen fındığımız da olduğu gibi lezzetini ve tadını toprağından ve ikliminden almaktadır" dedi. Giresun'da çay sektöründe 11 işletme ve paketleme tesisi bulunduğunu aktaran Çakırmelikoğlu "Buralarda yaklaşık bin civarında istihdam sağlanmaktadır. Bu işletmelerin ilimize yüksek oranda katkısı bulunmaktadır” diye konuştu.  Amber Çay Koordinatörü Şevket Alaeddinoğlu ise, Sosyal sorumluluk anlayışı ile kooperatif zihniyetinde kurulan Amber çayın günlük 260 ton yaş çay işleme kapasitesine çıkarak, Doğru Giresun Bölgesinin en büyük çay fabrikası olduğunu kaydetti.
Alaeddinoğlu, “Amber Çay Sanayi T.A.Ş 1988 yılında Asım Kaya öncülüğünde 80 çay müstahsilinin bir araya gelerek Giresun İli Eynesil ilçesinde günlük 20 ton yaş çay işleme kapasitesi ile kurulmuştur. En önemli kuruluş amacımız, o tarihte Devlete ait çay fabrikasının kapasite yetersizliği ve çay alım politikalarından kaynaklı sorunlar nedeni ile üreticinin yaş çaylarını satamaması, ziyan olması gibi mağduriyetlerinin giderilmesidir. Doğu Giresun Bölgesinde üretilen yaş çayları işleyerek bölge halkının refahına katkı sağlamak, aynı zamanda tüketiciye doğal aroması yüksek, rengi dingin ülkemizin en kaliteli çayını sunmaktır” dedi.
Doğu Giresun Bölgesi çaylıkları Keşap ilçesi sınırlarından başlayıp Espiye, Güce, Tirebolu, Görele, Çanakçı ve Eynesil ilçesini kapsadığını belirten Alaeddinoğlu, “Çay bahçelerinin çok büyük bölümü Eynesil, Tirebolu ve Güce ilçeleri hudutları içerisindedir. Bölgede yılda ortalama 35.000 ton yaş çay yaprağı hasadı yapılmaktadır. Bu yaş çay yaprağından yıllık ortalama 7.000 tın kuru çay elde edilmektedir. Bu da Türkiye kuru çay üretimi 90 3 üne denk gelmektedir.  Bölgemiz çayının en önemli özelliği toprak yapımızda yer alan bakır oranın çok düşük ve diğer ağır metallerin yok denecek kadar az, kararında yağmur, güneşi bol ve çay fidanlarının genç olmasıdır. Bütün bunlar yan yana geldiğinde üretilen siyah çayda, kendine has aroma ve dingin bir renk ortaya çıkmakta, o da farklı bir lezzet olarak kendini göstermektedir. Bu bölgenin çayı tüketicinin damağında kalıcı bir tat bırakmakta, bu nedenle her geçen gün bölgemiz çayına olan talep artmaktadır.  Doğu Giresun Bölgesinde yılda yaklaşık 7.000 ton siyah çay üretilmesine rağmen 20.000 ton başka bölgelerden gelen çaylar bölgemiz çayı olarak piyasaya sürülmektedir. Bu nedenle Bölgemiz çayına olan güven ve beğenilme oranı şikayetler ile düşme eğilimi göstermektedir.  Bölgemiz çiftçileri tarafından toplanan yaş çayları alıp, güvenilir firmalar tarafından siyah çay imal edilen Türkiye'nin en kaliteli çaylarını satın almaları, tüketicilerden beklentimizdir” diye konuştu.
 Çay Hasad törenine Giresun TSO Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Giresun Borsa Genel Sekreteri Eren Nizam , Eynesil Belediye Başkanı Ahmet Latif Karadeniz, Turizim İl Müdürü Kemal Gürgenci, Ören Belediye Başkanı Mustafa Eren,Amber Çay Sanayi A. Ş. Yön Kur Başkanı Hüseyin Kara, koordinatör Şevket Alaattinoğlu ve üreticiler katıldı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN